Het cluster Openbare Ruimte houdt de Arnhemse buitenruimte in vorm. Arnhem groen, schoon, heel, veilig en bereikbaar houden is ons doel en dat doel is best een uitdaging. Maar… door passie en kennis van de stad en haar gebruikers boeken we keer op keer mooie en zichtbare resultaten. ‘Samen doen’ is hierbij ons sleutelwoord. Wij samen met bewoners, bedrijven, opdrachtgevers en de politiek. Alleen bereik je niets, met elkaar bereik je bijna alles!
Openbare Ruimte bestaat uit zeven afdelingen: Beheer, Programmeren, Projectleiding & Directievoering, Ontwerp, Wijkonderhoud, Stedelijk Onderhoud en Vergunning & Handhaving.
Beheer
Wij beheren alle objecten in de openbare ruimte. Voor ons geen geheimen, wij weten en doen wat nodig is om de openbare ruimte in goede staat te brengen én te houden. Het maakt daarbij geen verschil of het gaat om grijs (wegen, kunstwerken, verkeer, parkeren en VRI installaties), groen (groen, bomen en spelen), geel (openbare verlichting) of bruin (afval), de kleuren van onze productgroepen. Wij pakken alles op, vaak integraal met de andere afdelingen. Vakmanschap staat bij ons hoog in het vaandel, gericht op het beste resultaat op straat. Efficiënt, duurzaam en innovatief.
Programmeren
Wij maken de beleidskaders en de programmering voor het beheer en het (groot) onderhoud van de openbare ruimte. Wij bewaken dat de integrale, gebiedsgerichte programmering wordt uitgevoerd. Dit gebeurt in goed overleg met afdeling Beheer. Een stukje beheer woont trouwens bij ons in: vakgroep riolering en water. Zij hebben dezelfde rol als hun vakbroeders bij afdeling Beheer. Naast beleid en programmeren doen wij ook aan adviseren, bijvoorbeeld onze teams Leefomgeving. Belangrijke thema’s zijn groen en klimaatadaptatie.
Projectleiding & Directievoering
Wij realiseren projecten in de openbare ruimte. Zo adviseren we opdrachtgevers vanaf de eerste planfase over de civiel- en cultuurtechnische mogelijkheden binnen een project. Dit doen we in teamverband met afdeling Ontwerp. Daarnaast begeleiden we buiten de uitvoering van de projecten en zorgen we voor een goede oplevering. Bewonersparticipatie, CO2 reductie, circulariteit, vergroening, duurzame mobiliteit en klimaat adaptieve maatregelen zijn in elk project terugkerende thema’s. Wij hebben er verstand van, evenals van aanbesteden en contractbeheer.
Bijdragen aan realisatie van de vele projecten, betekent bijdragen aan de stadse doelstellingen.
Ontwerp
Wij ontzorgen de opdrachtgevers door hen vanaf de eerste planfase te adviseren en bij te staan. Dit doen we samen met afdeling Projectleiding & Directievoering. Bij iedere voorbereiding van een project zijn wij betrokken bij de duurzame inrichting van de openbare ruimte. Voor elk project worden onze specialisten in civiele en cultuurtechniek ingezet: civiel, groen, riolering, verkeer, milieu, openbare verlichting, vergunningen, contracten en bouwkosten. Onze vakinhoudelijke kennis delen wij graag, net als onze ervaring met projectmatig werken, regie voeren en het (laten) opstellen van contracten.
Wijkonderhoud
Wij staan voor een mooie groene en schone stad. Het onderhouden van het groen in de wijken, de bossen en parken, en het reinigen van en schoonhouden van de openbare ruimte, dat is ons speerpunt. De uitvoering daarvan doen we niet zelf, maar laten we doen. We zijn zichtbaar en het eerste aanspreekpunt voor bewoners, bedrijven en de teams Leefomgeving. Zij kunnen met hun (groen)initiatieven, vragen, klachten en meldingen bij ons aankloppen. Vervolgens zorgen wij ervoor dat onze partners van groen en reiniging aan de slag gaan met de oplossing. De havendienst en het toezicht op de warenmarkten zijn ook bij ons ondergebracht.
Stedelijk onderhoud
Wij zorgen voor de uitvoering van het dagelijks onderhoud in de openbare ruimte op stedelijk niveau. Bij ons kun je terecht als het gaat om: riolering & water, kabels & leidingen, verkeer, wegen, machinale gladheidsbestrijding, VRI, boomonderhoud, speelvoorzieningen, huishoudelijk afval. Allemaal zaken die wijkoverstijgend zijn. De uitvoering doen we niet zelf, maar gebeurt door aannemers in onze opdracht. Naast dagelijks onderhoud verzorgen wij technische aanpassingen, lossen storingen op en behandelen klachten en meldingen. Onze taak is de stedelijke openbare ruimte optimaal laten ‘functioneren’ voor de bewoners en haar gebruikers.
Vergunning en handhaving
Wij zijn van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor Arnhem en de bijzondere wetten. Onze taak: vergunning en ontheffing verlenen als dit past binnen de APV of andere wetten die gelden voor onze stad. Naast verlenen, houden wij ook toezicht op de naleving en handhaving van deze wet- en regelgeving. Ons werkterrein is zeer divers: van gebruik, misbruik en overlast in de openbare ruimte, tot horeca, evenementen en kinderopvang, om enkele voorbeelden te noemen. Alles wat toezicht en handhaving nodig heeft, heeft onze warme aandacht. Ons doel: de stad veilig. Gisteren, vandaag en morgen weer!