Ga naar de inhoud

Sollicitatietips

Als werkgever willen wij de beste kandidaten voor onze organisatie vinden om de beste prestaties te kunnen leveren. Bij de werving en selectie kijken we zorgvuldig naar onze sollicitanten. Wij werven daarom zonder (onbewuste) vooroordelen en ons uitgangspunt is dat wij hoe dan ook nooit discrimineren. Graag bieden we je via de informatie op deze pagina sollicitatietips aan om jou de kans te geven je zo goed mogelijk te presenteren.

STARR-methode

Bij het opsturen van je sollicitatie en tijdens de gesprekken vragen we je vaak om een voorbeeld te omschrijven of te geven volgens de STAR-methode. Hiermee bieden wij de kans om jouw talent te laten zien, al vanaf het moment dat je solliciteert! Aan de andere kant helpt dit ons om jouw sollicitatie objectiever te beoordelen en daarmee bevorderen we gelijke kansen.

De STARR-methode is eigenlijk gewoon een manier om te vertellen over iets wat je hebt meegemaakt of gedaan. Het helpt je om duidelijk en logisch te praten. Laten we eens kijken naar wat elk deel van “STARR” betekent:

  • Situatie (S): Vertel waar en wanneer iets gebeurde. Geef achtergrondinformatie, zoals de omstandigheden tijdens de gebeurtenis.
  • Taak (T): Zeg welke taak je had of wat je moest doen in die situatie. Waarom was het belangrijk?
  • Actie (A): Beschrijf wat jij hebt gedaan om het probleem aan te pakken of de taak te voltooien. Wat waren jouw stappen of handelingen? Benadruk de rol die je speelde en welke doelen je probeerde te bereiken.
  • Resultaat (R): Vertel wat er uiteindelijk gebeurde door wat jij hebt gedaan. Wat was het eindresultaat? Was het positief? Benadruk je vaardigheden, besluitvorming en initiatieven. Wees specifiek en focus op jouw rol in het proces.
  • Reflectie (R): Wat heb je geleerd van de situatie en/of hoe zou je kunnen verbeteren?

Het sollicitatiegesprek

Hoera! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend, maar ook leuk. Wie weet start jij binnenkort wel in die baan waar je zo naar uit kijkt. Tijdens de sollicitatiegesprekken doen wij ons best om een open en vertrouwde sfeer te creëren. Wij bieden je letterlijk en figuurlijk de handreiking om, ook, tijdens het gesprek te mogen laten zien wie je bent en wat je kan.

Tijdens de sollicitatiegesprekken stellen wij open vragen, bijvoorbeeld over je motivatie en ervaring. En ook tijdens de gesprekken passen we de STARR-methode toe. We willen namelijk een eerlijk en duidelijk beeld krijgen van wat je kunt, wat je weet en waar je nog beter in kunt worden. Uiteraard bieden wij je tijdens de gesprekken ook altijd de ruimte om de vragen te stellen die jij aan ons hebt. Voel je hier vrij toe!

Hoeveel gespreksrondes er zijn hangt af van de vacature. Een assessment of aanvraag van een VOG kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Inzicht in je eigen competenties

Wil je beter begrijpen welke vaardigheden je hebt? Kijk dan naar de competentiegids van Het Rijk of bezoek de website https://www.competentievoorbeelden.nl/. Zo kun je ontdekken welke vaardigheden bij jou horen!

Heb je vragen voordat je solliciteert of op gesprek komt?

Neem dan vooral contact op met één van onze recruiters – Angela, Maaike, Mariëlle, Fardis of Lars. We zijn bereikbaar via werkenvoor@arnhem.nl en helpen je graag met de voorbereiding of het beantwoorden van jouw vragen.