Ga naar de inhoud

Sollicitatietips

Als werkgever willen wij de beste kandidaten voor onze organisatie vinden om de beste prestaties te kunnen leveren. Bij de werving en selectie kijken we zorgvuldig onze sollicitanten. Wij werven daarom zonder (onbewuste) vooroordelen en ons uitgangspunt is dat wij hoe dan ook nooit discrimineren. Graag bieden we je via de informatie op deze pagina sollicitatietips aan om jou de kans te geven je zo goed mogelijk te presenteren.

Motivatie

Als je besluit te reageren op een vacature vragen we naast jouw cv ook om een motivatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een brief of video zijn. In jouw motivatie geef je onder andere aan waarom je interesse hebt in de functie waarop je solliciteert en wat je aanspreekt in de gemeente Arnhem als werkgever. Het helpt je als je in je motivatie ook weet aan te geven wat jou uniek maakt, wat je kwaliteiten zijn en dat jouw motivatie aansluit op de functie-eisen die in de vacature staan.

Gemeente Arnhem werft competentiegericht. In onze vacatures zal je daarom vaak zien dat we je vragen om een motivatie-/selectievraag te beantwoorden. We vragen je dan antwoord te geven op een aantal vragen waarmee we beter in staat zijn om jouw competenties op waarde te schatten. Ook zien we bij de beantwoording van deze vragen een zo concreet mogelijk voorbeeld volgens de STARR-methode terug.

Voorbeeldvragen die je kan tegenkomen

  1. Politiek bestuurlijke sensitiviteit: geef een voorbeeld van de context waarin je werkt of gewerkt hebt. Wat heb je geleerd van de politieke spanningsvelden in een organisatie? Wat zou je anders doen dan je gedaan hebt?
  2. Creativiteit: wat is jouw meest originele idee geweest in je werk? Wat heb je gedaan om dit idee succesvol te implementeren?
  3. Overtuigingskracht: benoem een situatie waarin een voorstel van jouw hand die niet werd geaccepteerd. Wat was je voorstel? Waarom werd dit voorstel niet geaccepteerd? En wat zou je nu anders doen?

Staat de motivatievraag niet in de vacature, maar wil je wel graag jouw competenties toelichten? Dan helpt het om jouw kwaliteiten te beschrijven met daarbij een voorbeeld volgens de STARR-methode.

Het gesprek

Hoera! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend, maar ook leuk. Wie weet start jij binnenkort wel in die baan waar je zo naar uit kijkt. Tijdens de sollicitatiegesprekken doen wij ons best om een open en vertrouwde sfeer te creëren. Wij bieden je letterlijk en figuurlijk de handreiking om, ook, tijdens het gesprek te mogen laten zien wie je bent en wat je kan.

Tijdens de sollicitatiegesprekken stellen wij open vragen, bijvoorbeeld over je motivatie en ervaring. Daarnaast passen we tijdens de gesprekken de STARR-methode toe. Dit doen we om zo eerlijk en goed mogelijk een beeld te vormen over wat jij kan en weet en waar je nog in kan ontwikkelen. We letten dan ook vooral op jouw (toekomstig) vermogen om goede resultaten te behalen in het werk en om een goede bijdrage te leveren aan de processen van de organisatie met het gewenste gedrag.

Uiteraard bieden wij je tijdens de gesprekken ook altijd de ruimte om de vragen te stellen die jij aan ons hebt. Voel je hier vrij toe!

Hoeveel gespreksrondes er zijn hangt af van de vacature. Een assessment of aanvraag van een VOG kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Heb je vragen voordat je solliciteert of op gesprek komt?

Neem dan vooral contact op met één van de recruiters Fardis Americaan (+31615393619 of via whatsapp), Lars van Boxel (+31631114802 of via whatsapp) of Angela Eikelboom (+31625181933 of via whatsapp). Wij helpen je graag met voorbereiden of door het beantwoorden van jouw vragen.